2012. február 29., szerda

Köszönjük Nagahara úr! - Thank you Mr. Nagahara!

Noboyoshi Nagahara úr, a Sailor cég tollmestere, a "Tolldoktor", 60 év értékes szolgálat után nyugdíjba vonul! Az ő neve legenda a töltőtollgyártás területén. Neve leginkább a speciális tollhegyek saját kezűleg történő előállításával forr össze, melyeket legfőképpen a Sailor zászlóshajóihoz (King of Pen, King Professional Gear, Maki-e, stb.) gyártott.


Több saját, egyedi ötlet is fűződik a nevéhez, mint például a blogomon fent jelenleg is látható három rétegű, un. King Eagle hegy. De azokra a darabokra amit ő gyártott, a neve volt a garancia. Az „N” jelölés csak az ő általa gyártott hegyek jelölésében jelenhetett meg. Munkáját fia veszi át.


Búcsúzóul most megrendelésre még legyárt néhány bambusz testű tollat/tollhegyet, az un. Susutake-t.
Oldalán egy kis arany lapocska található, ahol saját kezű aláírása van. Nyugdíjba vonulása után már csak e nélkül lehet hozzájutni a tollakhoz.
A tollszemen is az ö aláírása szerepel:
2012 márciusában utoljára......

2012. február 23., csütörtök

Nobile ITALIA

Szép dolog, amit mostanában (mindig) a Mazzuoli csinál, nevezetesen hogy termékeit egy híresebb hazájafia emlékére, vagy egy híresebb hazai terméktől motiválva tervezi, alkotja meg. Főképpen sportemberekről, vagy sport teljesítményről van ilyenkor szó. Ilyen ez a legújabb termék is, a Nobile Italia toll is.
A Nobile itt Umberto Nobile, egy olasz katonatiszt, aki nem csak egy egyszerű katona volt, hanem repülőgépeket tervezett és expedíciókban vett részt. Kétszer járt az Északi-sarkon, először 1926-ban Amudsen társaságában, másodszor 1928-ban egy olasz expedíció keretében, az ITALIA nevű léghajóval. Szóval így jön ki a „Nobile” és az „ITALIA”.
Ez a léghajó sajnos szerencsétlenül járt, belezuhant a jeges tengerbe. Az utasok szerencsére túlélték, 48 sátorban töltött nap után találtak rájuk.

A toll megtervezésében az ITALIA léghajó formája ihlette Mazzuolit. Amikor még csak a neten kapta róla információt, nagyobbnak képzeltem a tollat. Amikor megkaptam a mintát, jobban éreztem magam, mert egyáltalán nem zavaró a mérete. Pont jó nekem.
Szép kivitelű „szerkezet”. A léghajó forma telitalálat! Mindkét oldalába bele van gravírozva az ITALIA név, pont úgy, ahogy a korabeli léghajóra volt festve.
A toll jól fekszik a kézben. A fém test ellenére nem nehéz, jó anyagokból készült. Természetesen Parker típusú betéttel működik. A tollhoz jár még 3 különböző színű tollbetét, valamint egy 0,7 mm-es ceruzaszerkezet, amelyet a golyóstoll betét helyére kell betenni s így válthatunk egyszerű ceruza használatra.
Két féle kivitelben készül: matt és fényes.
Teljesen új termék, tehát olvasóim szinte elsők között értesülhettek a piaci bevezetésről.

2012. február 22., szerda

Eldobható töltőtoll - Disposable fountain pen!

De kinek kell egyáltalán ilyen?
Talán épp tavaly került piacra ez a teljesen egyszerű, eldobható ink-bar nevezetű töltőtoll a japán Sailor gyárából. Egy normál méretű, teljesen egyszerű kivitelű tollról van szó.
A megnevezése arra utal, hogy a tartalma mindenképpen több, mint egy normál patroné (talán 3-4 patronnyi lehet benne), az egész testet a tinta foglalja el, de az újratölthetőségről szó sincs. Vékony F-es acél heggyel rendelkezik, s meglepően jó ír. Különféle színben lehet kapni.

Még arra is gondoltak, hogy legyen egy kis ablaka, hogy a tinta mennyiség végénél már tisztában legyünk azzal, hogy nincs sok hátra a színes folyadékból. Japánban 180 Yen az ára, ami viszont olcsóbb, mintha a patronokat vennénk meg külön. Ehhez pedig még egy komplett tollat kapunk.
De tényleg, kinek jó ez? Az eldobható termék mindenképpen terheli, szennyezi a környezetet. Akkor nem jó.

Viszont kényelmes, mert nem kell újra töltögetni a tollat. Így valaki kipróbálhat több színt is, s mentesül a pancsolástól. Vagy olyan lehet ez, mint az eldobható telefon, hallottam hogy már ilyen is lesz. Ha valakinek csak egy rövid időre kell tollat használnia, akkor minek vegyen egy drágábbat, ha van eldobható is olcsóbban? (Lehet, hogy valaki egész életében csak egyszer ír alá (pl. az esküvőjén), s arra az alkalomra vesz egy eldobható tollat.) Persze ezek csak az én szerény, gyenge viccnek sem jó találgatásaim. Egy biztos, hogy hazájában sokat fognak belőle eladni így is. Kár az ellenkezéssel. Talán nem pont ez a termék az amely súlyosan károsítja környezetünket, hiszen használatával legalább valami pozitívat hajtottak végre az emberek: írtak.
Mindenesetre itt jön be újra, hogy mennyire jó toll a Platinum Preppy!
Árban és minőségben verhetetlen! Ennek az Ink-bar-nak semmi esetre sem jósolható nemzetközi siker, főleg, ha az említett japán 180 yenes (ma ez 485 Ft + áfa az egyes országok szerint) ár helyett 6,30 US dolláros áron forgalmazzák, ahogy ezt láttam a neten. Ma ez az ár pedig 1425 Ft!

2012. február 17., péntek

Matricát vettem, kész kabaré!

Igaz, hogy ez egy Tollblog, s elhatározásom alapján itt a tollakkal kapcsolatos dolgokról kell, hogy írjak, de úgy érzem, vannak olyan események, melyeket nem tudok magamban tartani. Világgá kell kürtölnöm, így esetleg más is okulhat a történeteimből.
Ugye, megbocsátják nekem ezeket a kiruccanásokat?
Köszönöm.

Ilyen volt mostanában ez az Aka Zrt-s történet. Én minden évben náluk veszem az autópálya matricát. Biztos, ami biztos, itt bízhatóan dokumentálva van a vásárlásom. Itt viszont beleveszek egy tavalyi történetet is, hogy egyből három legyen, így kerekebb.

Szóval (ez még tavaly történt) amikor beléptem a helyiségbe, hangos veszekedésszerű eseménybe csöppentem. Ami kiderült: panaszkodni ment egy vásárló. „Értsék meg! A …* tonnás, óriáskerekű traktorom egy trélerre volt feltéve! Úgy vitték! Nem is képes autópályán haladni, de még műúton sem! Erre kiküldik a büntetést, hogy nem vásároltunk rá matricát??” A válasz egyértelmű volt s könyörtelen: ha valaki tréleren szállít egy másik járművet, akkor annak a rendszámát le kell takarni, máskülönben a rendszer azt is lefényképezi, s küldi a büntetést.
Mondanom sem, rendesen kiakadt a kuncsaft.
(* Nem emlékszem a súlyra. Csak a hitelesség kedvéért.)

De a mostani történeteket sem az ésszerűség jellemzi.
Ketten voltak előttem, mindketten „komplikált” ügyben. Az első egy szlovákiai ügyfél volt, aki már vásárolt idén egy éves matricát, de időközben más lett a teherautó rendszáma. Azt mondta, hogy mielőtt idejött, megérdeklődte a központban, hogy lehet-e rendszámcserét kérni a matricára? Ott azt mondták, hogy lehet, csak annak díja van. Rendben, most itt vagyok, mondta. Ügyfélszolgálatos: Valóban, díja van, 1470 Ft (?). Akkor kérem az előző és a mostani forgalmit!
-No.., de… az előző természetesen nincs itt, mivel azt le kellett adni!
-Ja, ezt nem mondták a központban? Akkor hogyan állapítsam meg, hogy valósak-e az adatok?
-Biztos, hogy nem lehet semmit sem tenni?
-Hát nem!
-Jó, akkor kérek egy újabb éves matricát erre a rendszámra is.

A véleményem: ha egyszer jó az ügyfélnek, hogy az előzőleg kifizetett éves díját átírassa egy másik rendszámra, ráadásul ezt nem is ingyen teszik, akkor mi a probléma???? Mit akar az ügyfélpultos ezen ellenőrizni? S egyáltalán milyen jogon?
Én persze jó magyarként tudom a választ! Nehogy visszaéljen vele a vásárló! De kérdem akkor: hogy élhetne vele vissza????? Egyébként is látnak mindent a számítógépben! S ha a hülye vevőnek arra lenne kedve, hogy hetente átírassa a matricáját egy másik rendszámra, mindezt pénzért, s mindezért el kell mennie az ügyfélszolgálatra, akkor is mi a probléma???? Hogy lehet ezzel visszaélni?

A harmadik eset, az előttem sorra kerülő úr korábban több matricát vásárolt egy cég részére, de….
sajnos az egyik rendszám el lett rontva. Van ilyen. Vajon ki lehet javítani?
Természetesen, 1470 Ft karakterenként!

Hm…
Karakterdíj. Ez igen! Egyébként biztos, hogy a vevő tévedett? Igaz, hogy ellenőrizni kell átvétel előtt, de mint ő is mondta, több matricát vásárolt, nem magának. Lehet, hogy nem vett észre egy hibát, de hát a hibát szerintem maga az eladó vétette, amit nem vett észre a vevő. Akkor kinek is kellene fizetni?
Ezen is lehetne elmélkedni, de nekem legjobban ez a „karakterdíj” tetszik.

Egyik vevőm írt nemrég, hogy eltévesztette a színt a tinta rendelésnél! Kicserélnénk?
Igaz, hogy tintát elvből nem cserélünk, de ha bevezetnénk ilyenkor a karakterdíjat! Az lenne ám a finom dolog! Csak mi után határoznánk meg? Hány betűből áll a termék neve? Vagy hány karaktert kell újra gépelni egy sztornó számla miatt! Ez sem rossz.
Hát igen, valakinek mindent szabad, s még örülhetünk is, hogy igénybe vehettük a „szolgáltatásukat”.

2012. február 9., csütörtök

Ebben a cudar hidegben kinek fog a tolla?

Nekem igen!
De akár így is feltehettem volna a kérdést az éppen most átélt tapasztalatból: Ebben a cudar hidegben, amikor még az internet is akadozik, kinek fog a tolla?
Amikor ugyanis elmondom a reménybeli vevőnek  azon tulajdonságát, hogy a túlnyomással feltöltött betéttel ellátott a Fisher Space Pen tollakat olyan extrém körülmények között is lehet használni, mint pl. a súlytalanságban, rendkívüli hidegben és nyári forróságban, felfelé tartva, zsíros felületen, sőt a víz alatt is, a legtöbben csak legyintenek rá és azt mondják: Á, mi úgysem megyünk a holdra!
Igen ám, de mínusz 20 fok az már könnyen lehet. Elég, ha csak most kidugjuk az orrunkat a lakásból, s könnyen meggyőződhetünk erről. A szerencsések persze otthon maradnak, sokan pedig valóban nem használnak írószert ilyen hidegben. Nekem viszont kell! Például, amikor a menetlevelet kell megírnom. (S hány hasonló ilyen sorstársam van ma?) Reggel az indításkor a kocsi a lehető leghidegebb. Még a kezem is odafagy a volánhoz. Viszont a tollam siklik a papíron!
Igen, siklik és ír ez a fránya Fisher Space Pen, ami ugye a súlytalanság állapotára lett kitalálva, de mi hétköznapi emberek is sikerrel használhatjuk olyan nem mindennapi helyzetekben is, mint ez a mostani kutyaütő hideg idő*. Magát a tollat most nem fogom bemutatni, mert abból sok féle van. Majd sorjában. A betétről pedig itt leírtam azokat a jellemzőket, amik fontosak. De van itt még valami. A forgalmazás során már megtaláltak búvárok is, s kiderült, hogy vannak, akik tényleg használnak írószert a víz alatt. Sőt, még arra is ügyelnek, hogy a lehető legvastagabb betét (B-s) legyen, mert azt lehet a legjobban látni odalent. Egy másik érdekes észrevétel a tollal (betéttel) kapcsolatban, hogy a balkezesek, akik általában elég ferdén tartják a tollat, szintén jól tudják használni. Így is jól ír.
S ami talán a legvonzóbb lehet ebben a történetben, hogy nem feltétlenül muszály megvenni egy Fisher Space Pen-t emiatt (bár azt is ajánlom, mert praktikus és jó), mert minden parker-típusú betét helyettesíthető vele a hozzá csomagolt adapter segítségével.
S majd elfelejtettem! Több féle színben kapható, de van olyan speciális tintás is, amelyik csak UV fény alatt látszik.

*Apropó kutya hideg! Ma kaptam e-mailben:

Rádió riportere:
"Aki rosszul érzi magát az utóbbi napok időjárása miatt, annak figyelmébe ajánljuk, hogy az erdélyi Bodzafordulón (300 lelkes falucska Kovászna megyében), már második hete folyamatosan mínusz 20 fok alatti a hőmérséklet. Stábunk felhívta a polgármestert, és érdeklődött a megváltozott életkörülményekről, mivel ma hajnalban rekord hideget (-28,6) mért a Román Meteorológiai Intézet kihelyezett műszere".
Polgármester: "Fogas az idő az igaz, de itt ilyen a tél. Áram van, víz van, a hivatalnak van annyi fája, hogy a szükségeseknek odaadhassuk. "
Riporter: "És milyen rendkívüli intézkedéseket terveznek a nagy hidegre tekintettel?"
Polgármester: ??? (azaz: nagy csend)
Riporter: "Ööö... arra gondolok tehát, hogy mik azok a döntések, melyek eltérnek a normális életviteltől?"
Polgármester: (kis csönd után) "Éccakára bégyühet a kutya."

2012. február 7., kedd

Szépírást kedvelők figyelmébe

A Csepeli Munkásotthonban február végéig egy hagyományos kalligráfiát bemutató kiállítás tekinthető meg. Ha idejük engedi, látogassák meg.

2012. február 2., csütörtök

Emlékül Bözsikének

Erdő mélyén patak partján nyílik egy szál nefelejcs, leszakítom, neked adom, hogy engem el ne felejcs. Légy boldog! 1930. X. hó 20.

1930-ban szerintem a huszas éveihez közel járó leány lehetett Bözsike, úgyhogy ma inkább Bözsi néninek szólíthatnám őt. Persze, ha élne, mert most kb. 100 éves kellene, hogy legyen. Így nem tartom valószínűnek, hogy él szegény. Úgyhogy javaslom, maradjon meg köztünk inkább „Bözsikének”, úgy ahogy akkoriban mások is hívták. (Bizonyára ő is így szerette.)
Az ő emlékkönyve van most a kezemben. Abban a korban minden bizonnyal nagy divat volt az emlékkönyvbe írás. A beírások a legegyszerűbb szokványos versikéktől a komoly költői, sőt rajztehetségüket megvillogtató bejegyzésekig terjed. Bár szerény véleményem szerint a szép külalakú írás akkoriban inkább volt általános, mint manapság. De ugyanezt elmondhatjuk a rajzolásról is. Ezt több, birtokomba került emlékkönyv átlapozása után állítom. Nagy kár, hogy az elektronika világa háttérbe szorítja a kézírást. Azt gondolom, hogy ezt most csak a hirtelen megváltozott helyzet okozza, s valamikor majd vissza fog állni egy bizonyos arányba. Természetesen olyan már sosem lesz, mint az internet korszaka előtt, de remélhetőleg még elegendő tollat fogok majd értékesíteni életemben J. Valahogy az olvasással kapcsolatban jósolták meg, hogy néhány év múlva már senki sem fog hagyományos könyvből olvasni, s azóta mégis megnőtt az eladott nyomtatott könyvek száma. Legyen ez így az írással is!
Nos, akkor vegyük egy kicsit jobban szemügyre Bözsike emlékkönyvét. A legszebb bejegyzéseket kimásolom, vagy idézem. A hibákat átemelem, nem mindig javítom. Az is lehet, hogy egynémely szándékos, mint az elsőnél a „ne felejcs”.
A bejegyzések kb. 5 évet ölelnek át, 1930-tól 1935-ig. Emlékszem, hogy általános iskolás koromban a lányok még írattak az emlékkönyvükbe. Talán akkor is volt sok hasonló vers, de az utolsó lap utolsó szegletére való írásra (mint ebben a könyvben is) én is emlékszem! Hiába, csak 35 év különbség, semmi.

Bözsikének!
Senkit szeretni – vétek.
Sokat – bűn.
Egyet – édes.
De „forrón és hűn”.

Szeretettel jegyzi:
Stklerné Lámpel Gizella
Pestújhely 930. IV. 1.



Emlékül!
Virágszál, mint a rózsaszál,
De soha elne hervadjál,
Örök Tavasz viruljon rád,
Élj boldogul, Isten hozzád!

Szeretettel jegyzi:
Huszár Irén
Dunaharaszti, 1930. október 19.

Emlékül

Az élet pályája
Kétes és nehéz
Ha lépsz fontold
Meg léptedet
Mert vissza lépni
Sokszor nem lehet.

Szeretettel jegyzi
Elekes Tibor
Budapest, 934. III. 7.


Emlék!
Ne higgy a csalfa férfi szónak
Mert szokásból udvarolnak
Ma neked, hogy szép vagy
Holnap másnak adják a bókokat.
Csak annak higgy ki szemedbe néz
Nem hízeleg, nem szavalgat,
Annak add oda a szíved
Mert az igazán szeret.
Szeretettel:
Mária
Budapest, 1931. I. hó 7én


Szeretettel.
Ide írom nevem
Hogy el ne felejts soha
Hisz hozzám a sors
Úgyis oly mostoha.
A barátság jeléül Bözsikének
Budapest, 1932. 7.hó 30.


Emlékül.
Kedvességedhez és jóságodhoz
Mit kívánjak még?
Amilyen kedves és jó vagy
Olyan boldog is légy.

Szeretettel
T. Ilonka
Bp. 1933.okt.1.

EMLÉKÜL BÖZSIKÉNEK
Hogyha valaha boldog akarsz lenni,
Ne legyen vágya kívánsága semmi.
Mert a boldogságot elűzik a vágyak,
S megássák a sírját kebled nyugalmának.
Budapest 1934 március 7-én
Őszinte tisztelettel
Elekes…..


Emlékül Bözsikének

Ha ész nem volna
Csak szív lenne
Akkor mindenki ész nélkül
Igaz szívvel szeretne.

Szeretettel
Piri
Pestújhely 1930. III. 30.


Emlékül

Ne higyj a szónak sohase igazán
Mert a legigazabb is csalfán talál
Csak akkor higyjél ha odabenn
A templomban mondja el
Holtodiglan holtomiglan igent.

1395.X.3.
Várnay


Emlékül
Légy vidám az élet tengerén
De óvatos a szerelem ölén.
Berkyné

Ennél rövidebben már nem is lehet:


Bözsikének!
Ha majdan nem látnál soha,
Ne gondold, hogy a barátság oda,
Mert a barátság a lélekben terem,
A lélek pedig nem vész el sohasem.
Ha az idő kiűz emlékeidből,
Tekintsd e sorokat, s emléked felmerül.
930. III. 10.
Szeretettel jegyzé:
Barátnőd
Schweifer Eleonora


Emlékül Bözsikének
Szeretlek, mint a hold a csendes éjet
Miként a léget a szabad madár,
Szeretlek oh barátnőm,
Míg az élet köréből
A halál a sírba zár.

Szeretettel
Szamossy Juci
Pestújhely, 1930. III. 10.


Emlékül
Ha az életben boldog,
Boldog akarsz lenni
Tanulj meg előbb tűrni
És szenvedni.

Szeretettel
T. Ilonka
Bp. 1933. okt.1.


1933. szept. 11.
Élet-Álom

Nagy művész az álom keze
Teremt ezer boldog képet,
De ez mind csak tűnő semmi
Többet ér egy percnyi élet.

És én mégis egy álomért
Száz éltemet oda adnám
Ha ez álmot véges-végig
Csak te veled álmodhatnám.
Szeretettel jegyzé:
Egy őszinte tisztelő munkatársa
Ifj. J. A.

Ebből a fenti bejegyzésből azt sejthetjük, hogy Bözsike már dolgozó lány volt, tehát a 20. évéhez inkább felülről lehetett közel.


Emlékül!
Csendes néma kápolnában
Ereszkedjél térdre
Kit szíved legjobban szeret
Imádkozzál érte.
Szeretettel jegyzé: Magdi
1934. V. 18.


Emlékül
Légy szelíd mint az ibolya
Melyet sötétben is elönt az illata
Szeretettel
Várnayné

Hasonló változat:

Emlékül
Légy szerény, s ha érdemed van
Ne emlegesd azt soha,
Az ibolyát  homályban is
Elárulja illata.
Szeretettel
Kencsei nénitől
1933. aug. 25.


Emlékül.
Evezz evezz az élet tengerén.
Csak vigyázz hogy kineköss
A bánat szigetén.
Szeretettel
Várnayné



EMLÉK
Légy szerény mint
Az ibolya
Ártatlan, mint a
Hóvirág.
De bátor és kitartó
Mint a tövises akác.
Igaz szeretettel
Irmától.

Csak egy Dante idézet latinul:


Emlékül Bözsikének
Légy szüleidnek jó gyermeke…
Testvérednek jó testvére…
S valakinek édes kicsi felesége….
1930 X 20 Budapest


Emlékül
Utolsó napra írom a nevemet, utolsó leszek ki téged elfelejt.
Bpest 934 III 7-én jegyzi
…. Tibor