2013. július 28., vasárnap

Rajzceruzák I.

Köszönöm olvasóim kedves aggódását a blog folytatásával kapcsolatban!
A kihagyásért elnézést kérek, hosszú lenne a listám az okokat illetően, így nem sorolom. Egy ilyen hosszabb csend után már azt is nehéz eldönteni, hogy miről írjak?
Főleg úgy, hogy nem értek semmihez, csak az érzéseimet mondom el. Így lesz ez most is, amikor belevágok több rajzceruza bemutatásába is. (Nem egymás után.) Jól rajzolni sem tudok, úgyhogy abszolút laikus vagyok a témában.
A rajzceruzák tehát az un. Versatil-ek, azoknak is a vastagabb fajtája. Ma is sokan Versatil-nek hívnak minden hasonló terméket, gondolom azért, mert korábban csak az volt nálunk kapható. (Gillette penge effektus.)  Angolul „non drafting leadholder”, vagy „sketch pencil”. Mechanikus ceruzának is lehetne nevezni, de azért nem az, mert azok inkább a műszaki ceruzák, ezeket pedig nyilván arra találták ki, hogy a rajzolók ne közvetlenül a grafitot markolják, hanem egy (lehetőleg nyomógombos) szerkezetet, olyat, mint a mechanikus ceruzák (töltőceruzák).
A most bemutatott fényes kivitelű rajzceruzát bróker ceruzának hívták, s a történetének kezdetét valahol a XX. század elején az USA-ban kell keresni. De miért kellett egy brókernek ilyen ceruza? A tőzsdei ajánlatokat ugyanis fel kellett írni egy kis papírra, amit felmutattak. Sokan emlékszünk filmekből ezekre a jelenetekre. Azért, hogy mások minél jobban és minél messzebbről láthassák azokat, nagyon vastag és nagyon zsíros ceruzabelekkel kellett, hogy írjanak. Ezt pedig mindenképpen valamiféle tartóba kellett helyezniük. Egy bróker ugyanakkor mindenképpen különbnek akart látszani, mint egy műszaki rajzoló, vagy netán egy művész, aki hasonlót használt ugyan, csak egyszerűbb kivitelben, ezért terjedt el a brókerek között az effajta fényes testű ceruza. Persze egy művész erre azt mondaná, hogy neki a rajzoláshoz elég egy darab szén, vagy grafit. Ilyen is létezik. Gyönyörű.  

A képen látható grafit súlya kb. 20 dkg, s kb. 20cm hosszú. Kereslet viszont nincs rá a boltomban. Tehát maradjunk a rajzceruzánál. (Most már tudjuk, hogy bróker ceruza!) Többen szeretnek csak írni grafittal, s tudomásom szerint többen szeretik a vastag grafitot is írásra használni.  
Ebbe az USA-ból importált ceruzába 5,6mm vastag grafit való.
Tehát alkalmas rajzra, írásra. 

 Az olaszos hangzású névnek semmi köze Olaszországhoz. A Padrino nevet egy amerikai cég jegyzi ugyan, de a termék gyártási helye Taiwan.

Tetszetős fémdobozban kapható, melyben 6 db tartalékhegy van csomagolva. Valószínűleg HB, vagy maximum B. Mivel sem magának a ceruzának, sem pedig a grafitnak a hazai eladása előre felmérhetetlen számomra, tartalék grafitot az Államokból rendelgetni drága mulatság lenne. Mi itt jó minőségű 4B és 8B „keménységű” grafitot tudunk hozzá adni.


A ceruzatest igen nehéz. Így nyilván lendületesen lehet vele rajzolni. De kell ez a súly? Nem tudom. Volt már a kezemben japán Uchida rajzceruza, ha megtalálom, bemutatom. Az is nehéz volt. Az is fém volt, ez is az. A csúszásmentességet a finoman bordázott test igyekszik garantálni.

A nyomógomb enyhe bemélyedése a hüvelykujjal való közvetlenebb kontaktust segíti. Egyszerű szerkezet, összességében jó termék.