2012. január 30., hétfő

Columbus Scriva

Milyen az a blog, ha nem működik?
Az bizony rossz!!!
Nos, ezen szeretnék javítani. Bár esküszöm, hogy rajtam kívül álló okok miatt vagyok kénytelen ilyen hosszú szünetet beiktatni. Most egyébként épp Frankfurtban kellene lennem, ahol az író- és irodaszergyártók csúcsrendezvénye, a Paperworld vásár folyik. Erről is szerettem volna beszámolót küldeni. No, de ha az utazást megelőzően betörnek a papírboltos boltjába, akkor ez lehetetlenné válik. Pedig a rendezvény fontos. Az importőrök egyfajta „pofavizit”-je ez. Ha nem jelenik meg ott az ember, nem történik semmi különös, csak lehet, hogy egyik nap arra ébred, hogy már nem ő egy bizonyos termék importőre. Óh, ha mindent elmesélhetnék, amit ott látni és hallani szoktam! Csak egy rövid példa: „Poirot” (álnév!!) épp egy standról kifelé jövet kéjes mosolya mellett ezt mondja a társának: „Na, ez is megvan! Ennek „XY” odahaza nem nagyon fog örülni!” A megfejtés: az, amit az előbb mondtam. Az illető legközelebb már csak szeretne rendelni attól a cégtől. Legfeljebb az új importőrtől (ez esetben „Poirot”-tól) vásárolhat.
Velem is esett már meg ilyen. Csak én azt a terméket utána már nem szoktam forgalmazni.

Szóval a vásári beszámoló helyett szeretnék valamit adni. Gondoltam, hogy egy olyan gyártó termékét mutatnám most be, amelyet nem forgalmazok. (A frankfurti távolmaradás ennek a terméknek az importját biztosan nem veszélyezteti!) Bár korábban már próbálkozott a magyarországi forgalmazással egy konkurensem, de sajnos ő is úgy járt, mint én mással. Egy kevésbé ismert márkát szinte lehetetlen bevezetni nálunk. Azonkívül a cég sosem tartozott a legnagyobbak közé. Az alapító Verga testvérek előbb forgalmazók voltak, mégpedig az angol Conway Stewart írószerek olaszországi forgalmazói.
1918-ban alkották meg első saját tollukat, a Columbus Biztonsági tollat.
Nem a tömegtermeléséről volt híres a gyár ma sem, bár biztosan voltak szebb napjai is, mint manapság.
Mégis, történetüket inkább a kudarcok jellemzik. Olyan kudarcok, amelyek rajtuk kívül álló okok miatt következtek be. Az első ilyen kudarc az 1927-es válság, amikor is a cég fel is bomlott. Kettejük közül már csak az egyik testvér, Eugene vitte tovább. Majd jött a háború, amelyben szétbombázták a milánói gyárat.  9 évvel később pedig ő is meghal, s a céget fia, Henry veszi át. 1992-ben el kellett adni a gyárat, s ma a Santara cég birtokában van.
Nagyon kevesen ismerik tehát őket. Nincs is sok bolt, ahol láttam a termékeit.

Éppen ezért örültem meg, amikor egy picike kis boltban találtam ezt a 2007-től gyártott modellt, a SCRIVA töltőtollat.
Már a doboza is érdekes, az a kétfelé nyíló szerkezet. Elegáns. Négy színben gyártják tollat.
Az enyém kék. Nálunk nem szeretik annyira a színes tollakat. (Ezt bizonyára sokszor le fogom még írni.) Hazánkban még mindig a fekete az uralkodó szín. Én ebben az esetben nem tudtam válogatni, mindössze ez az egy darab volt a boltban. Egy jól kidolgozott termék.
Összecsavart állapotban pontosan 14 cm a toll.
Maga a toll 12 cm. A csavaros kupak vastag gyűrűjén a Columbus név, az alapítás éve és a Santara cég logója látható. Akril testében arany szemcsék tükröződnek vissza.
Igen, inkább női toll. Hegye a honlap tanúsága szerint 14 karátos arany. Minden bizonnyal M-es.
Normál patronnal, illetve konverterrel használható. Fontos, hogy minden összecsavarható része fémből van, tehát fém találkozik a fémmel. Jó fogású, kellemesen nehéz (de még nem az!), a hegy jól siklik a papíron. Összességében pozitív a benyomásom. Sajnálni fogom, ha megveszik.