2012. július 2., hétfő

Medvehús az erdő szélén

Ez az kis gasztronómiai gyorshír még talán éppen jókor jelenik meg a nagy nyaralási szezon kezdetén. Bár igaz, hogy a magyarok többsége Horvátországot választja déli úticéljának, de sokan utaznak Szlovénián keresztül is, akár Olaszországba. Saját tapasztalatból tudom, hogy útközben sokszor gondot okoz, hol álljunk meg egy jót enni. Így volt ez velünk is, amikor Szlovéniában letértünk az autópályáról, hogy a sok furcsa étel után valami jót együnk. Persze valahogy pont nem volt egyik hely sem szimpatikus, illetve vagy nem volt hely, ahol megálljunk, vagy egyéb más oka volt. Ezért árkon bokron és erdőkön át (szó szerint) valahogy visszajutottunk egy autópálya feljáróhoz, de éppen ott láttunk is egy Étterem táblát. Nem volt kérdés, betértünk.
S miért adom tovább mindezt? Az élmény magáért beszél!
Egy pizzéria-étterem neve ahová betévedtünk, PORTUS. A szomszéd asztaloknál pizzát ettek, ami hatalmas volt. Ekkorát nem akartunk rendelni. Kiválasztottunk egy erdei gombás levest (erdő szélén vagyunk), s valami frissensültet. Az nincs, mondta a pincér. Csak „medved” van, mutatja az étlapon, de azt nagyon ajánlja. Rendben! Medved? Annak a jelentése bizony medve. Medvehús? No lássuk. Hát először jött a leves, ami igazán fantasztikus volt! Igazi vegyes erdei gombás leves. Ragyogó! Utána a barna mártással leöntött sült: egy óriás tányéron akkora adag, hogy alig bírtam megenni. Köretként egy kis párolt káposzta, tejfölös juhtúrós puliszka, valamint őzgerinc zsemlegombóc szelet.

Fenomenális volt, nagyon finom! Valóban medve? Nem tudom. Kísérőm paradicsomos gnocci-t evett, rajta is kifogott a nagy adag.
Nagy dicsérettel illettük a szakácsot. Erre a tulajdonos pálinkát küldött, s felhívta a figyelmünket, hogy kaphatók náluk különféle házi készítésű pástétomok, valamint medve szalámi is. Haza hoztunk egyet.
Tehát mindenképpen ajánlom az autópályán Unec-nél a kitérőt, az étterem pár száz méterre található. Honlapjuk: www.portus.si


Az a bizonyos medve szalámi:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése