2016. január 11., hétfő

TOLL, AMI NINCS - FILCAO OMEGA

Boldog új évet kívánok mindenkinek! Egy olyan tollat szeretnék bemutatni, ami gyakorlatilag nem is létezik. Hogy lehetséges ez? Sajnos már maga a gyár sem létezik, ahogy olvastam a interneten. Az alapító-tulajdonosa Franco Grisolia egy nagyon szimpatikus úr volt. Nyugdíjba vonulása után a gyárat nem vitte tovább fia, hanem a teljes árukészletét eladta. Mint kiderült, a vevő (aki magát a névhasználatot is megvette) 2015-ben egy nagy kiárusítást csinált különféle nemzetközi csatornákon. Véletlenül találtam rá, ahol éppen olyan tollakat kínáltak eladásra, amit nem régen találtak Olaszországban. Azt hitték, hogy már nem bukkannak fel többé "Mint", azaz régi, de gyári új Filcao tollak. De felbukkantak. Ahhoz képest az áruk nem volt túl magas, 95-100 USD körül mozogtak a klasszikus formájú, klasszikus mechanikájú tollak. Egy valami azonban soha nem szerepelt ezen a kiárusításon. A 2007-ben készült OMEGA töltőtollak, melyből mindössze 44 darab készült. 
Ha rákeresünk a neten, egy bejegyzést leszámítva semmi sem jön elő a tollról. Az a bejegyzés pedig nem más, mint amit a Fountainpennetwork-ön maga Franco tett közzé, amiben jelzi, hogy "figyeljétek az újdonságokat a honlapomon, mert nemsokára elkészül az OMEGA nevű töltőtollam". Ennyi. A tollak nem kerültek ki a világpiacra, nem kerültek gyűjtők kezébe, nem tesztelték őket, így tehát nem is beszéltek róla soha. Tehát a toll mintha nem is létezne.

Talán ez a poszt elindít valamit. Ugyanis felbukkant egy ritkaság!
Lássuk magát a tollat.
A teste tehát egy szép mintájú ezüst test, ami nagyon szépen csillog a kézben. A kupak végén gyökérből készült (rózsafa?) kalap, s a szintén gyökér gyűrűt kétoldalt arany szegély díszíti.   
 Töltése konverteres.
A hegye (valószínűleg Schmidt) csak egy vastagságban volt elérhető, ami természetesen M-es. Palládium bevonatú irídium végződéssel, rajta az F betűvel. 
De a toll márkáját akkor is fel lehetne ismerni, ha ez az F betű nem lenne a hegyén, illetve a klipszen nem lenne feltüntetve. Az igazán tipikus Filcao jellegzetesség a hegy fölött az a bástyás mintázat. 
A névválasztás nem lehet véletlen. Franco már a nyugdíjra gondolhatott, az 1963-as kezdetektől, az Alfától eljutott ugyanis az Omegáig. Egy ideig még élt a honlapja, de most már az sem működik. Franco néhány hónappal ezelőtt elhunyt. Isten nyugosztalja!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése